Let op! Sinds 1 juli 2018 zijn Insite Security en ITsec samen verder gegaan als Qbit Cyber Security .

Komt een vrouw bij de h@cker

Het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ neemt de lezer mee in de wereld van cybercriminaliteit, waaronder identiteitsfraude. Nieuwsgierig geworden na een aantal incidenten in haar kennissenkring gaat schrijfster Maria Genova als journalist op onderzoek uit. Hoe werkt cybercriminaliteit, wie zijn hackers en hoe kun je je hiertegen wapenen?

Kan mijn eigen computer ook gehackt worden?

Het boek gaat in op een aantal praktijkvoorbeelden en gesprekken met slachtoffers en hackers. Ook wordt een aantal belangrijke (inter)nationale incidenten behandeld. Daaruit wordt duidelijk dat organisaties erg slordig kunnen omgaan met data van burgers en/of klanten.

De rode draad in het boek is dat de schrijfster aan den lijve wil ervaren of haar eigen computer gehackt kan worden. Ze maakt hiervoor een afspraak met een hacker. Dit verklaart ook direct de, commercieel sterke, titel van het boek. Vervolgens vindt er een aantal incidenten plaats, waarvan ze zich afvraagt of dit het werk is van de hacker.

Bewust maken van de risico’s van het internet

Het boek is toegankelijk geschreven en maakt de lezer bewust van de noodzaak om alert te zijn op het internet. Maar het boek helpt ook om bewuster om te gaan met het afgeven van identiteitsbewijzen en met wat we delen op sociale media. De schrijfster acteert in het boek vanuit de rol van digibeet. Dit zal vast een groot publiek aanspreken dat naar aanleiding van de vele beveiligingsincidenten nieuwsgierig is geworden naar de risico’s van het internet. Wat dat betreft is de toonzetting van het boek een heel aardige manier om lezers bewust te maken van deze risico’s thuis en dus ook op het werk.

Bij mij valt niets te halen

In een aantal schetsen wordt aangegeven hoe gemakkelijk je producten of leningen kunt aanvragen op naam van iemand anders. Of dat overheidsorganisaties wel erg scheutig zijn in het zomaar afgeven van informatie. Bij deze organisaties is nog veel voor verbetering vatbaar. Daarnaast geeft de schrijfster een aantal aansprekende voorbeelden van slachtoffers van identiteitsfraude die ook dachten “Bij mij valt niets te halen”. Uiteindelijk laat een hacker zien hoe gemakkelijk hij een computer van een goede vriendin ‘overneemt’ met behulp van een phishing mailtje.

Goede introductie van het thema informatieveiligheid

Het is een makkelijk leesbaar boek dat een inkijkje geeft in de wereld van cybercriminaliteit en de risico’s die we hierin lopen. Aan het einde krijgt de lezer een aantal gebruikerstips voor de virtuele en de echte wereld, variërend van het bewuster gebruik van wachtwoorden tot het niet zomaar verstrekken van een kopie van je identiteitsbewijs bij instanties die hiernaar vragen. Kortom, dit boek helpt om het thema informatieveiligheid te introduceren bij een breed publiek.

Puntje van kritiek: de bronvermelding is af en toe wat kort door de bocht en lastig te checken. Dat een aantal bronnen geanonimiseerd is, is begrijpelijk, maar als verwezen wordt naar ‘de Volkskrant’ zijn een datum en jaartal toch wel relevant.

Over de schrijfster

Maria Genova (1973) is journalist en schreef eerder boeken over grote maatschappelijke problemen zoals vrouwenhandel. Ook schreef zij de bestseller ‘Het duivelskind’, over foute ouders en falende jeugdzorg.

www.mariagenova.nl

Bestel het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ op Bol.com.

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws