Innovatie in het digitale tijdperk: geen optie maar noodzaak

Internet dan wel (informatie) technologie hebben een grote invloed op onze samenleving. De wijze waarop we bijvoorbeeld zakendoen en met elkaar communiceren blijven de komende jaren veranderen. Innovatie speelt hierbij een steeds grotere rol. Eshuis Organisatieadviseurs organiseerde in samenwerking met Lesscher IT en Insite Security de ondernemersbijeenkomst ‘Twente innoveert’. 

Kennispark_Twente_Innoveert

Innovatie borgen in de organisatie

Succesvol innoveren vraagt van organisaties dat zij tijd vrijmaken om ideeën te laten ontstaan, werken vanuit een breed gedragen visie en kijken naar de samenstelling van betrokken teams, aldus Edward Veen van Eshuis Organisatieadviseurs.
Technisch innoveren alleen is daarbij lang niet meer voldoende, ook de menselijke factor mag niet ontbreken in het innovatieproces. Door ‘de mens’ te organiseren ontstaat een betere voedingsbodem voor het resultaat. Hiervoor is het van belang dat mensen tijd krijgen om te innoveren en dat samenwerking, zowel intern als extern, wordt gestimuleerd. “Stel hiervoor passende kaders op waarmee het resultaat kan worden gemeten en beheerst”.

Commercieel Manager Tonnis Goosen van Lesscher IT: “Innovatieve ondernemingen zijn gemiddeld twee keer winstgevender dan andere bedrijven”.

Innovatie en informatiebeveiliging

Één van de belangrijkste trends van het moment is het ‘Internet of Things’. Het ‘Internet of Things’ refereert aan de situatie dat allerlei ‘dingen’ zoals een espressomachine, tandenborstel of fiets met internet zijn verbonden. Hierdoor ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden. Een consument wordt gewaarschuwd wanneer zijn espressomachine moet worden onderhouden en krijgt de suggestie om hiervoor de optimale monteur, in termen van prijs en kwaliteit, op vrijdagmiddag in te plannen. Steeds vaker wordt op deze manier, onder de term ‘big data’, informatie uit allerlei bronnen gecombineerd. Vooral de ICT-sector met big data toepassingen is de kracht achter de innovatie in Nederland.

Erik Rutkens, oprichter en tevens verantwoordelijk voor het team Strategie & Innovatie van Insite Security benadrukt de noodzaak van innovatie voor ‘data’ security. De geschetste ontwikkelingen zorgen ervoor dat het dreigingenlandschap continu verandert. Hackers weten hier steeds beter op in te spelen dan wel gebruik van te maken. Innovatie lijkt de enige en juiste reactie op deze ontwikkelingen.

Erik Rutkens: “Bedrijven kunnen tegenwoordig alleen met innovatie weerstand bieden tegen digitale dreigingen. Innovatie in security is een aandachtspunt voor elke organisatie.”

Innovatief ecosysteem voor startups

Kennispark Twente combineert, samen met de Universiteit Twente, startups met MKB en industrie op een inspirerende campus. Zo worden de lijnen tussen theorie, creativiteit en praktijk kort gehouden door bewustwording, communicatie en positionering. Kennispark Twente biedt daarmee zowel investeerders als startups unieke mogelijkheden met hightech faciliteiten. Vanuit verschillende spin-offs van Universiteit Twente zijn innovatieve producten ontwikkeld. Zo vindt de website Thuisbezorgd.nl haar oorsprong op Twentse bodem, net als de Nano-pil. Een pil die het mogelijk maakt ziekten te ontdekken zonder dat er een medische ingreep aan te pas komt.

Mike Verkouter: “De Twentse voedingsbodem is zo vruchtbaar vanwege het complete innovatie ecosysteem.”

Insite Security innoveert

Insite Security is voortdurend bezig met innovatie om haar klanten de beste oplossingen te kunnen bieden op het gebied van informatiebeveiliging. Één van die oplossingen is Zerocopter, een platform waarmee organisaties online risico’s kunnen beheersen door het inrichten van een responsible disclosure programma, het managen van bekende kwetsbaarheden en het laten testen van hun beveiliging. Daarnaast biedt Insite Security de virtuele security adviseur ‘Secure Insite’, die informatiebeveiliging van organisaties structureel en aantoonbaar verbetert. Secure Insite maakt de kennis schaalbaar.

Check onze diensten om te kijken hoe Insite bedrijven helpt te innoveren.

 

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws