Top 5 ideeën voor een Awareness Programma

Onder de noemer ‘Alert Online’ wordt in oktober aandacht gevraagd voor cybersecurity en cybersecure gedrag om Nederland bewuster en veiliger online te laten zijn. We geven je vijf ideeën om zelf met Awareness aan de slag te gaan.

In oktober wordt de European Cyber Security Month georganiseerd. ECSM is een initiatief van Enisa (European Union Agency for Network and Information Security) om jaarlijks aandacht te besteden aan security awareness.

Onder de noemer ‘Alert Online’ wordt dit Europese initiatief in Nederland ondersteund door het NCTV. De campagneweken zijn dit jaar van 2 tot en met 13 oktober. Alert Online vraagt aandacht voor cybersecurity en cybersecure gedrag om Nederland bewuster en veiliger online te laten zijn. Overheid, bedrijfsleven en wetenschap doen mee door eigen activiteiten te organiseren.

Omdat niet iedereen zomaar een awareness-programma uit zijn mouw schudt, hebben wij een paar mogelijkheden op een rij gezet.

Awareness Game

Met bijvoorbeeld de Alcatraz Awareness Game zet je managers en medewerkers fysiek aan het spelen om bewustwording en commitment te verhogen. In de rapportage worden de belangrijkste verbeterpunten op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar een vernieuwende onderscheidende aanpak en heb je het gehad met Powerpoint presentaties dan is een game een goede keuze.

Interactieve Workshop

Een interactieve Security Awareness Workshop waar medewerkers enthousiast van worden! Op basis van video’s, stellingen, en een interactieve app verplaatst de medewerker zich in een hacker en beleeft zo de vele hedendaagse gevaren. De workshop wordt vaak voorafgegaan door een phishingtest om nog meer indruk bij de medewerkers te maken.

Phishingtest

Na WannaCry en Petya staan phishing en ransomware weer bovenaan de risico top10. Wil je echt weten hoe kwetsbaar je organisatie is voor phishing en ransomware, voer dan een test uit. De resultaten van een test geven inzicht in je kwetsbaarheid, confronteren de medewerker en zorgen ervoor dat er begrip ontstaat voor de noodzakelijke training.

Awareness E-learning

Er zijn diverse e-learningprogramma’s om medewerkers op een aantrekkelijke en interactieve manier kennis te laten maken met informatiebeveiliging en privacy. Er zijn algemene modules over informatiebeveiliging en privacy (nieuwe AVG!) maar ook themamodules over bijvoorbeeld phishing & ransomware. E-learning is een interactieve vorm die vooral voor grotere organisaties erg aantrekkelijk is.

Security Awareness Assessment

Voor de meer volwassen organisaties denken we aan een compleet awareness assessment. Een Awareness Assessment beoordeelt kennis, houding en gedrag van de medewerkers en test op basis van realistische en confronterende praktijktesten zoals phishing, social engineering, mystery guest, ronddwalende USB sticks en rogue Access Points het daadwerkelijke gedrag. Als aanvulling op het rapport wordt vaak een pakkende awarenessfilm gemaakt. De praktijktesten geven een objectief beeld van het gedrag op de werkplek. Het is een objectieve meting, werkt confronterend en creëert draagvlak voor verbeteringen.

Wil je een voorbeeld zien of heb je hulp nodig bij het organiseren van een aantrekkelijke activiteit, laat het weten dan plannen we samen een vrijblijvende brainstormsessie in!

Informatie aanvragen

 

Bekijk het totale overzicht van onze diensten.

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws