Let op! Sinds 1 juli 2018 zijn Insite Security en ITsec samen verder gegaan als Qbit Cyber Security .

Hackers richten pijlen op de verkiezingen

De aankomende Tweede Kamerverkiezingen zijn een grote operatie, die bedreigd wordt door cybercriminaliteit. Woensdag 1 februari kondigde de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, aan dat daarom geen computers gebruikt zullen worden voor het berekenen van stemmen. Toch zijn volgens onze Zerocopter collega Edwin van Andel met het handmatig tellen de risico’s nog niet volledig afgedekt.

privacy_risico

Valse informatie

In Goedemorgen Nederland op NPO1 waarschuwt Edwin voor hackgevaren in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Door systemen te hacken kunnen hackers partijen meer of minder zetels te geven. Zij zijn ook in staat de publieke opinie en peilingen te beïnvloeden. Edwin: “Bijvoorbeeld door een website als die van Maurice de Hond te hacken of door het moedwillig verspreiden van fakenieuws om het imago van de verkiezende partij te beschadigen.”

Door het verspreiden van fakenieuws zijn hackers in staat het imago van de verkiezer te beschadigen en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Risico’s onderschat

Overheid moet gebruik maken van hackers om systemen te hacken, onderzoeken, fouten uitzoeken die er zijn. De maatregelen van Plasterk zijn dan ook niet genoeg, zegt Edwin. Volgens hem zou de overheid er goed aan doen om hackers in dienst te nemen. Edwin: “Ogen van hackers zien meer dan de gemiddelde tester binnen een organisatie. Aan de hand daarvan kan de overheid zorgen dat het een stukje veiliger wordt.”

Ogen van hackers zien meer dan de gemiddelde tester binnen een organisatie.

Russische hackers

Nederland is lid van de Europese Unie en van de Navo. Als er iemand baat heeft bij het destabiliseren van deze organisaties dan is het Rusland. Het vermoeden is dan ook dat vooral Rusland bezig is om Nederland, maar ook landen als Frankrijk en Duitsland, te beïnvloeden. Van groot belang dus om de detectie op hoog niveau te krijgen en snel te reageren als er iets gebeurt.

Kijk hier het fragment bij Goedemorgen Nederland op NPO1.
(vanaf 10.40 min)

Informatiebeveiliging

Insite Security wil de wereld een stukje veiliger maken. We adviseren en ondersteunen organisaties bij het ontwikkelen van veilige software, systemen en processen. Het gaat hierbij niet alleen om technische, maar ook uit fysieke en organisatorische maatregelen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe wij ook uw organisatie veiliger kunnen maken!

Informatie aanvragen

 

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws