Let op! Sinds 1 juli 2018 zijn Insite Security en ITsec samen verder gegaan als Qbit Cyber Security .

Het privacyrisico van vergeten websites

Dat onze privacy onder druk staat is geen geheim. Direct en indirect worden op grote schaal gegevens vastgelegd over ons dagelijks leven. Niet alleen door partijen als Google en Facebook. Ook onze eigen overheid doet hier aan mee. Toch neemt een groot deel van de Nederlanders (online) privacy nog niet serieus.

privacy_risico

Privacy risico’s

Steeds vaker zijn er ook slimme apparaten of dingen die hiervoor worden gebruikt. Een aantal ‘gadgets’ die vorige week op de techbeurs CES werden getoond zijn hier een mooi voorbeeld van. Zo toonde de Franse start-up Moona een slimme kussenvulling die tijdens het slapen je hoofd koel houdt. Al die ’slimme’ dingen en de gegevens die hierbij op grote schaal worden vastgelegd, hebben voordelen en leiden tot vooruitgang. Aan de andere kant brengt het ook risico’s met zich mee voor het individuele privacybelang en het belang van vertrouwelijkheid van informatie voor private organisaties en overheden. Er zijn dagelijks incidenten in het nieuws die dit bevestigen. Toch neemt een groot deel van de Nederlanders (online) privacy nog niet serieus.

Slechte beveiliging van oude websites

Zerocopter collega Edwin van Andel was in het kader van de privacyweek te gast bij BNR. Hij sprak over het hackrisico van vergeten websites en liet zien hoe makkelijk hij digitale informatie over een van de presentatoren kon achterhalen en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Een bijzonder risico vormen ‘oude of vergeten’ websites die slecht beveiligd zijn. Hackers breken hierop in en achterhalen privacygevoelige gegevens, zoals makkelijke wachtwoorden, die mensen ook nu nog steeds gebruiken. Door de vage grens tussen zakelijke – en privé kan dit ook een bedreiging voor organisaties zijn.

Wilt u weten hoe groot dit risico voor uw organisatie is? Bel vrijblijvend met één van onze adviseurs of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Informatie aanvragen

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws