BNR Nieuws: Welke slimme apparaten heb jij in huis?

Je bankzaken regelen via een openbaar wifi netwerk is niet zo verstandig, dat weten we. Maar inmiddels verschijnen in de Nederlandse huishoudens steeds meer zogenaamde 'slimme' apparaten. Waar moet je als de gewone burger rekening mee houden? Erik Rutkens sprak met Roelof Hemmen voor BNR Nieuwsradio. Hij geeft ons een kijkje naar Internet of Things apparaten door de ogen van een hacker en geeft tips.

Hoe maak je jezelf weerbaar tegen cybercriminaliteit?

Zo’n 8,5 miljard dingen zijn tegenwoordig verbonden met het netwerk. Denk aan apparaten als je thermostaat, je koffiezetapparaat, je alarmsysteem of verlichting. Veel van deze apparaten zijn niet of niet goed beveiligd. Voor cybercriminelen een mooie ingang tot jouw persoonlijke eigendommen. Op internet kun je tegenwoordig zelfs programma’s vinden waarmee stap voor stap uitgelegd wordt hoe je deze ‘lekke’ apparaten kunt hacken.

Roelof Hemmen nodigde Erik Rutkens uit in de studio van BNR. De belangrijkste tips uit het interview:

  • Op veel apparaten zit een standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Wijzig altijd het wachtwoord voor het eerste gebruik.
  • Kies een ander netwerk, of leg een eigenstandig wifi netwerk aan.
  • Ben je in het bezit van digitaal geld (cryptomunten)? Gebruik een hardware wallet. Een digitale equivalent van de portemonnee.
  • Voeg een extra beveiligingslaag toe door het gebruik van tweestapsverificatie.
  • Houd je software up to date.

Luister het fragment van Erik op BNR Nieuwsradio terug van min. 22.10 tot 40:05. 

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws