Let op! Sinds 1 juli 2018 zijn Insite Security en ITsec samen verder gegaan als Qbit Cyber Security .

Security 'hot topic' in onderwijs

Door nieuwe wet- en regelgeving en de recente publiciteit na bijvoorbeeld cyberaanvallen groeit de behoefte aan professionals. Bedrijven en instellingen willen hun systemen beter beveiligen. Daardoor is de vraag naar specialisten sterker gestegen dan het aanbod. Hanzehogeschool en Insite Security werken steeds intensiever samen om security opleidingen te ontwikkelen en actueel te houden. Een persoonlijke tweet van ITsec collega Melvin Lammerts veroorzaakte onbedoeld commotie en laat zien dat informatie beveiliging ook in het onderwijs een 'hot topic' is.

Het was een tweet waaraan je zo zou voorbijgaan: een fotootje van een programmeercode met daaronder de tekst: This is why I left @hanze university. Een persoonlijke tweet die Melvin Lammerts (24) op 23 april de wereld in stuurde werd onbedoeld landelijk nieuws. Melvin was helemaal niet uit op het gedoe, de telefoontjes, de aandacht en de pers. ‘Het gaat me om de zaak, die neem ik serieus. Dat heel veel studenten, uit het hele land, m’n zorgen delen, dát is belangrijk. “Laat ik eerst zeggen dat de ict-opleiding van de Hanze niet slecht is. Ze besteden aandacht aan computer security, dat is al heel wat en het is meer dan menig andere opleiding.”

Robin van den Berg, directeur IT Academy Groningen: “Anders dan Melvin beschikken veel eerstejaars niet over uitgebreide kennis en ervaring met programmeren en programmeertalen. Daarom maakt de kennismaking met de basisbeginselen deel uit van het eerstejaarsonderwijs. Andere belangrijke aspecten komen later in de opleiding aan de orde. De major Network & Security Engineering (één van de drie majors van HBO-ICT), stelt computerveiligheid zelfs centraal.”

Erik Rutkens: “Wij werken samen met de IT Academy Noord Nederland (onderdeel van de Hanzehogeschool) aan de uitbreiding van het aanbod van security-opleidingen. Docenten en deeltijdstudenten van de Hanzehogeschool kunnen aan deze opleidingen deelnemen. We hebben op dit moment de opleiding tot Security Officer en de Leergang Functionaris Gegevensbescherming. Daarnaast werken we aan een Leergang Secure Programming.  De opleidingen sluiten aan op de behoefte van het bedrijfsleven en voorzien in de toenemende vraag naar kennis van veilig programmeren bij IT-professionals.”

Lees het hele interview met Melvin in HanzeMag.

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws