Let op! Sinds 1 juli 2018 zijn Insite Security en ITsec samen verder gegaan als Qbit Cyber Security .

Yoda: Pilot interventie voor jonge cybercrimedaders

Onder de naam Yoda nam het Openbaar Ministerie Noord-Nederland het initiatief voor een alternatieve interventie gericht op recidive preventie bij jonge cybercrime daders. Hier wordt landelijk al langer over gesproken. In Noord-Nederland zijn de eerste concrete ervaringen opgedaan.

Yoda is een personage uit de Star Wars-saga. Hij is een groene Jedimeester en is lid van de Jedi-orde en de Jediraad. Op het gebied van wijsheid is Yoda de sterkste Jedi ooit. Zijn reputatie van sterkste Jedimeester is welverdiend vanwege het grote aantal Jediridders dat hij heeft getraind.

Pilot Halt-afdoening

Het Openbaar Ministerie (OM), Stichting Halt en de kinderbescherming hebben theFactor.e, Malengo en Insite Security gevraagd om, in de vorm van een pilot, mee te denken en een actieve bijdrage te leveren aan de Halt-afdoening van twee jonge cybercrimedaders. Doelstelling van de pilot is om op een passende wijze invulling te geven aan de Halt-straf zodat jonge cybercrimedaders niet alleen worden geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen hiervan maar ook dat de kans op recidive wordt verkleind en de jongeren een beter toekomstperspectief wordt geboden.

Een Halt-afdoening is een straf voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht strafbaar feit hebben gepleegd. In een Halt-afdoening kan de jongere rechtzetten wat hij of zij fout heeft gedaan, zonder in aanraking te komen met het Openbaar Ministerie. De officier van justitie van het OM stelt geen vervolging in en de jongere wordt niet geregistreerd in de justitionele documentatie.

Methode Halt-interventie

Tijdens deze Halt-interventie confronteert Halt de jongeren met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Halt probeert jongeren te laten inzien dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gedrag. En dit is niet het enige onderdeel van de Halt-interventie, want jongeren moeten ook hun excuses aanbieden aan hun slachtoffers, eventueel de schade vergoeden en in sommige gevallen volgt ook een werkstraf.

Tijdens de pilot is twee jonge cybercrimedaders een alternatieve Halt-afdoening aangeboden. De eerste had een zogenaamde ‘brute force’ aanval uitgevoerd op een bekende webshop. Eenvoudig gezegd verkreeg hij via een lijst met e-mailadressen en wachtwoorden toegang tot accounts bij de webshop. De jongere heeft geen misbruik van de accounts gemaakt. De andere dader voerde een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval uit op het netwerk van zijn school. De aanval zorgde ervoor dat het netwerk van de school tijdelijk plat lag.

Een leer- en werkopdracht

De Halt-afdoening van beide jongeren bestond uit een leer- en werkopdracht. De leeropdracht bestond uit een aantal onderdelen. De jongeren reflecteerden op hun gedrag door het schrijven van een verslag van hun daad en het maken van een presentatie over cybercrime. Daarnaast hebben ze een motivatiebrief geschreven om bij een van de bedrijven theFactor.e, Malengo of Insite Security hun werkopdracht uit te voeren.

De werkopdracht bestond uit vier delen: kennismaking, kennis, testen en oefenen van vaardigheden en evaluatie. De werkopdracht is uitgevoerd op 27 en 28 december. Op de eerste dag werden de jonge cybercrime daders ontvangen op het kantoor van Insite Security samen met Malengo. Na een korte kennismaking en terugblik op de leeropdrachten zijn de verwachtingen voor de werkopdracht bepaald. Zeg maar het leerdoel. Hierna volgde een aantal colleges over onder meer hacken en responsible disclosure. Op de tweede dag vervolgde de ene dader z’n straf bij theFactor.e en de andere bij Insite Security. Bij Insite Security werd de jongere getest op z’n vaardigheden als hacker. In een lab-omgeving moet hij allerlei opdrachten uitvoeren. De andere is door theFactor.e getest op z’n vaardigheden als programmeur.

Succesvolle pilot

De betrokken partijen hebben de pilot gezamenlijk geëvalueerd. Conclusie is dat de jongeren op een passende manier zijn geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen hiervan. De verwachting is dat de kans op recidive is verkleind en de jongeren een beter toekomstperspectief is geboden. Een criticus zegt waarschijnlijk “Dit is toch geen straf?” Vergis je niet. Beide jongeren zijn opgepakt door de politie, zijn hun computer kwijt en moesten zich tijdens hun vakantie melden bij een bedrijf. Dit voelt voor de jongeren als straf. Bovendien gaat het om het uiteindelijke effect. Geen herhaling en een beter toekomstperspectief. De pilot krijgt dan ook een vervolg.

Bekijk hier het interview door RTV Drenthe:

Lees ook:

RTV Drenthe: Star Wars project voor jonge cybercriminelen

OM: Eerste strafvorderingsrichtlijn cybercrime 1 februari in werking

Contactformulier

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws